Vekna po starom

Bez autora
Jul 06 2011

Cene brašna u Srbiji padaju, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen zbog niže cene pšenice ovogodišnjeg roda, što bi, prema oceni mlinara, trebalo da utiče i na pojeftinjenje hleba. U Uniji privatnih pekara, ipak, smatraju da to neće dovesti do pada cena osnovne namirnice - hleba. Za sada neće doći do sniženja cene hleba, uprkos blagom pojeftinjenju brašna, jer još nisu poznati ovogodišnji bilansi hlebnog žita. Na cenu hleba utiču i drugi troškovi. Samo u proteklih mesec dana gorivo je, na primer, dva puta poskupelo. Cene osnovne vrste hleba „sava“ su šarolike i zavise od regiona, ponude i kupovne moći građana. Polukilogramska vekna belog najčešće košta između 38 i 54 dinara, mada pojedine trgovine hleb nude i po 33 dinara, poput SOS marketa. Kompanija „Žitko“ iz Bačke Topole najavljuje da krajem jula ili početkom avgusta izađe sa novim cenovnicima brašna, koji će biti niži 10 i više procenata. Očekuje se da će pšenica novog roda biti jeftinija od prošlogodišnje, da će cena biti manja od 20 dinara po kilogramu.

Vekna po staromCene brašna u Srbiji padaju, a očekuje se da će taj trend biti nastavljen zbog niže cene pšenice ovogodišnjeg roda, što bi, prema oceni mlinara, trebalo da utiče i na pojeftinjenje hleba.

U Uniji privatnih pekara, ipak, smatraju da to neće dovesti do pada cena osnovne namirnice - hleba.

- Za sada neće doći do sniženja cene hleba, uprkos blagom pojeftinjenju brašna, jer još nisu poznati ovogodišnji bilansi hlebnog žita - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, uz napomenu da na cenu hleba utiču i drugi troškovi. Samo u proteklih mesec dana gorivo je, na primer, dva puta poskupelo.

Cene osnovne vrste hleba „sava“ su šarolike i zavise od regiona, ponude i kupovne moći građana. Polukilogramska vekna belog najčešće košta između 38 i 54 dinara, mada pojedine trgovine hleb nude i po 33 dinara, poput SOS marketa.

Avgust

Kompanija „Žitko“ iz Bačke Topole najavljuje da krajem jula ili početkom avgusta izađe sa novim cenovnicima brašna, koji će biti niži 10 i više procenata. Očekuje se da će pšenica novog roda biti jeftinija od prošlogodišnje, da će cena biti manja od 20 dinara po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik